tisdag 22 juli 2008

Rehabilitering/idrott

Resor till Vintersol
En gång vartannat år kan man ansöka om en rehabiliteringsvistelse på Vintersol, Kanarieöarna. Det kan skifta från vilket Landsting man tillhör. Fråga din läkare om ett läkarintyg och be han/hon att skicka den vidare. Resan bekostas av Landstinget där du bor och du stannar där nere i 4 veckor. Det enda som du betalar är (Stockholms läns landsting) 80 kronor per dygn, dvs så mycket det kostar att vara inlagd på sjukhus. Det går inte att förändra vistelsens längd. Du får frukost, lunch, fika och middag varje dag. Om du tillhör Stockholms läns landsting får  du ett enkelrum. Varje dag städas rummet. På dagarna är det träning. Man får ett träningsprogram att följa som är individuellt. Det är dock inga problem att förändra schemat. På helgerna är man ledig och får göra vad man vill.

Bosön
Bosön ligger ute på Lidingö och har specialiserat sig på personer som har MS eller har en polioskada.

MS-gruppen: Träningen vänder sig till dig som har MS eller en polioskada och som känner att du behöver ny inspirerande ledarledd träning. Vi tränar mestadels i grupp och träningen vänder sig både till dig som går och till dig som använder rullstol. För att kunna delta i träningen krävs att du kan ta till dig instruktioner och fungera självständigt i grupp. Träningen består av olika träningsformer för att träna olika fysiska kvalitéer som balans, styrka och kondition. På programmet finns bland annat bågskytte, boxning, boll- och racketsporter, qigong, basal kroppskännedom och vattenträning. Det finns även möjlighet att kombinera träningen med ridning.

Här följer en artikel om en kvinna som har MS och som har börjat rida igen efter många års uppehåll
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/halsa/artikel_1809649.svd

Terminen börjar den 21/8 och slutar den 11/12.
Träningstiderna är tisdagar och torsdagar 9.30-12.00.
Kostnad för en termin är 600 kr (exklusive 250 kr i medlemskap).
Mail: bosoen@rekryteringsgruppen.se
Läs mer här:
http://www.rekryteringsgruppen.se/

Akupunktur/akupressur
www.fotoakuten.se
Det finns flera sjukhus som erbjuder akupunktur till sina patienter. Jag har provat på akupunktur, men hann aldrig märka någon skillnad. Det gjorde däremot ont när hon vred på nålarna. Jag gick till en rysk sjuksköterska, som har bott och rest runt i hela världen och skaffat sig kunskaper. Hon bor numera i Stockholm, och hon har här vidareutbildat sig till lymfterapeut och utövar bla lymfdränage, koppar, klisterlappar.







NMES
NMES heter ett företag som säljer maskiner som stimulerar dina nerver och muskler. Min vänstra hand är mycket stel och spastisk och därför är det bra om man tränar den också. Det är lätt hänt att man "glömmer bort" den. Tack vare den här apparaten kan man stimulera nerverna och den del av hjärnan, som har hand om handens rörelser. Jag använder en muskelsimulator som heter "Cefar basic" för min hand och fingrar. Den är dock inte billig. Jag tränade alldeles för hårt och effektivt i början och fick kraftig träningsverk. Sedan dess har jag haft svårt att komma igång igen. Jag köpte min i butiken Activa, Råsundavägen 116
i Solna, tel 08-730 32 45

Yoga/meditation/qi-gong, massage

www.fotoakuten.se
Det finns många olika typer av avslappnings- och koncentrationsövningar. Massage tycker jag om, men jag tycker att det är för dyrt att regelbundet gå till en massör.
Jag har gått på flera qi-gongkurser. Problemet är att övningarna ska göras regelbundet för att ge resultat. Tyvärr har jag dålig självdiciplin och både glömmer bort och skjuter upp att utföra övningarna. Det är bäst för min del att gå på en kurs i en eller flera terminer. Det tar nämligen ofta lång tid och mycket koncentration för att komma in i rätt sinnesstämning. Och det är kontinuitet och övning som gäller. Qi-gong har en avslappnande effekt på mig.

Stretching:
www.fotoakuten.se
övningar
Införskaffa en träningsmatta och gärna en stor pilatesboll. Märket Airex på träningsmatta (Coronela) använder jag själv och kan rekommendera den.
www.fotoakten.se
Om du köper mattan på internet, blir det något billigare. Dessutom får du den hemkörd och levererad utan att dra och slita själv.


Boule och kubb

Inte särskilt krävande fysiskt, men du rör på kroppen, har roligt och är utomhus.

Vattengymnastik
Även om du har stora handikapp brukar det alltid gå bra att vara i vattnet. Jag har provat flera olika vattengymnastikkurser. Vissa har passat mig perfekt medan andra varit alldeles för avancerade. Tempot kan vara alldeles för högt och man hinner inte med rörelserna. NHR anordnar kurser i vattengymnastik (10 gånger à 700 kronor).
Jag brukar ha vikter på ankeln på mitt ben som har MS. Annars har det benet en tendens att flyta upp till ytan.

Cykling
Cykla på en motionscykel om du har problem med balansen eller har problem med benen. Jag brukar få hjälp av en person som binder fast min vänstra fot på pedalen samt sänker ned sadeln rejält. Det finns även snygga cyklar som har tre hjul och är därmed bra för personer som har problem med balansen. Det finns också cyklar där man sitter/ligger ned och cyklar med händerna.

Rehab station stockholm
Rehab station Stockholm ligger i Frösundavik
Om du exempelvis har MS och bor i Stockholmsområdet har du möjlighet att delta i en ms-grupp på Rehab station Stockholm. Observera att du måste få din ansökan beviljad. Vanligtvis brukar man få komma dit en gång vartannat år. Fråga din läkare att skriva en remiss.
De första dagarna får man bland annat träffa en kurator, läkare, sjukgymnast och arbetsterapeut. Tillsammans lägger man upp ett passande och lämpligt schema för perioden, beroende på ens önskemål och behov. Man blir även inplacerad i en grupp med andra personer som har MS. Ibland träffas gruppen för diskussioner, föreläsningar och samtal. Jag har fortfarande kontakt med personer i min ms-grupp, trots att det var för 5 år sedan jag var där för första perioden.

Kostnad: Du betalar som ett vanligt sjukgymnastikbesök, dvs 175 kronor per behandling, men du kommer snart upp i ett frikort.

Om man har gått en rehabkurs hos dem får man träna i deras gym. Träningskortet kostar 800 kr för 6 månader eller 150 kr/månad. På tisdagar (kl 10-11 ) och torsdagar kl 11-12) har de även aerobicspass i stora gymnastiksalen.

Gå in på deras hemsida: http://www.rehabstation.se/
Kontaktpersonen för dig som har ms heter Annika Törnsten och hon har telefon 08-555 44 172

Humlegården
Istället för Rehab Station Stockholm, som ligger i Solna kan du som MS patient ansöka till Humlegården, som ligger i Sigtuna. Om man ska jämföra de båda platserna kommer generellt sätt söker mer yngre och mer aktiva personer till Rehab station Stockholm.

Handikappridning
En mycket effektiv och rolig träning är ridning. Du övar upp balans, styrka och smidighet. I Stockholmsområdet har jag letat febrilt efter ett ridstall som har grupper vuxna människor med funktionshinder, men misslyckats. Det finns däremot flera ridgrupper för barn med begåvningshandikapp. OBS! Läs mer under rubriken "Bosön".

www.fotoakuten.se






Feldenkraismetoden
Moshe Feldenkrais (1904-1984) doktorerade i maskinteknik och arbetade inom atomforskning. Han var en av de första européer som fick svart bälte i judo. En dag i 30-årsåldern ådrog han sig en knäskada och opererades. En operation kunde inte garantera en full funktion. Feldenkrais förenade teknik och judo med sitt intresse för neurofysiologi och spädbarnets utveckling. Resultatet blev att han lärde sig att gå igen - utan smärta. Han fortsatte att utveckla metoden under resten av sitt liv.

Undervisningen sker dels i grupp, dels individuellt.
Under den individuella lektionen vägleder pedagogen (en sjukgymnast) med sina händer eleven till att upptäcka mera om sig själv och att hitta nya rörelsemönster.
Under grupplektionen leds eleverna muntligt genom en serie rörelser utifrån olika grundställningar.
Läs mer här

Wibmax
De flesta som tränar med Wibmax är kvinnor som vill bli av med sina celluiter eller personer som tränar på elitnivå. Förutom dessa två grupper ska det också vara mycket effektivt att ”träna” wibmax för personer med MS. Jag har provat några gånger, men det var för lång tid mellan gångerna, så jag kunde inte känna någon skillnad.
Du ställer dig på en liten platta, som vibrerar med små korta frekvenser. Du håller i dig i ett fast handtag, som är fäst vid plattan. Beroende på hur van användare du är samt hur vältränad du är ska du ställa in hur långa intervallerna ska vara. Det är mycket viktigt att vila mellan intervallerna!
Du kan köpa en Wibmax för xxx kronor på nätet. Om du bara vill prova om det är något för dig kan du gå till en skönhetssalong och köpa ett ”klippkort”. Rehab station Stockholm har en wibmax för sina deltagare. Med samma kort (års- och säsongskort) får du styrketräna i deras lokaler.

Neurologisk rehabilitering i Sverige:

Rehab station stockholm i Solna utanför Stockholm
http://www.rehabstation.se/

Humlegården
i Sigtuna, strax norr om Stockholm.
http://www.humlegarden.a.se/

Valjeviken i Sölvesborg, i Blekinge.
http://www.valjeviken.se/
Treklöverhemmet

Treklöverhemmet vid Ljungskile, Västra Götaland.
http://www.trekloverhemmet.se/
Sommarsol

Sommarsol vid Vejbystrand, Ängelholms kommun i Nordvästra Skåne.
http://www.sommarsol.se/

Neurologisk rehabilitering utomlands
Vintersol Svenskt rehabiliteringscenter beläget på södra Teneriffa.
http://www.vintersol.com/

1 kommentar:

Arnis Supe sa...

For those of you who are interested in Cefar Basic, check this site: http://www.tensway.com/en/cefar-basic.html