fredag 14 november 2008

Hjälpmedel

Det finns en hel del hjälpmedel att få tag på. Tidigare fick man dessa hjälpmedel av arbetsterapeuten, men sedan några år tillbaka får man bekosta flertalet själv.

Det finns fortfarande många tips och idéer som arbetsteraputerna kan ge, men jag har dessutom funnit många saker ute i handeln, som egentligen inte är hjälpmedel.

Elektrodress
Den unika idén är att via elektroder i en specialdesignad dräkt kombinera elektrisk stimulering och vibrationsbehandling för att skapa ett värdigare och normalare liv för patienter som har rörelse och funktionshinder. Inerventions skall via Elektrodress kunna erbjuda individanpassad rehabilitering av patienter som lider av muskulär spasticitet. Målet är att dräkten skall finnas tillgänglig på den svenska marknaden 2012. Elektrodress kommer att göra livet enklare för människor som lider av MS, Cerebral Pares, Parkinsons och andra typer av nervsjukdomar.
Gå in på hemsidan www.inerventions.se och läs mer.


Diktusband
När jag var på rehabresa till Vintersol i mars såg jag många ms-patienter som gick med ett sk diktusband. Ett smart och relativt diskret hjälpmedel som motverkar droppfot.









Splint
Om din arm och hand är spastiska och stela är det bra att regelbundet försöka sträcka ut dem. En splint är en "plastarm", som man trär över armen, drar igen dragkedjan och därefter fyller den med luft genom att blåsa i ett munstycke.
Låt armen va
ra utsträckt i splinten i ca 20 minuter.










Käppar/kryckor

Om du är i behov av en krycka eller käpp, varför välja en traditionell och vanlig variant? Det finns många roliga och färgglada käppar att köpa. Du kan köpa flera olika käppar/kryckor som du sedan matchar med dina kläder! Varför inte en zebrarandig eller en blommig? Du kan även köpa ett snyggt fodral som matchar din käpp.
Det finns även en käpp där handtaget snabbt och enkelt förvandlas till en sits.
Här hittar ni färgglada kryckor/käppar

Det finns en käpp som väger lite och som dessutom är hopfällbar! Jag tycker att det är så smart när man vill sitta ned i tåget eller bussen och då ingen lämnar plats åt mig. Med en käpp/krycka reser sig alltid människor mer spontant och lämnar sin plats. Min erfarenhet är att man måste be om att få sitta ned. INGEN frågar om jag vill sitta ned (förutom någon kille eller man från Mellanösterm) I vissa fall får man en suck eller en kommetar att personen också är trött. Efter att ha blivit utsatt för sådana kommentarer vill jag inte längre fråga människor. Då föredrar jag att stå i ett hörn och hålla i mig.
Flera av mina vänner och syster som har varit gravida har haft liknande poblem.

Du kan läsa mer om käppen här.


Batteridriven konservöppnare
Finns att köpa på Duka. Den kostar runt 200 kronor.


Elektrisk nagelfil
En praktisk eldriven nagelfil finns att köpa på Scholl. Det finns flera olika grovlekar och former på de löstagbara filarna.

Det är svårt att med två händer riva av plastfolie. Ännu värre med en hand! Ofta blir det en klump av plast i handen som man måste reda ut. Det finns ett smart och enkelt hjälpmedel när man ska riva av plastfolie. När vänner och bekanta kommer hem till mig brukar många vilja ha en likadan. En bra "gå bort present" med andra ord. De finns att köpa i specialbutiker med handikapphjälpmedel.



När jag gick på gymnasiet började mitt intresse för att brodera korsstygn. Jag kunde sitta i timmar i en fåtölj och brodera. När jag fick min ms, kunde jag tyvärr inte fortsätta med detta. Jag har däremot sätt att vissa sybutiker säljer broderiramar som man kan fästa på bordet! Tyvärr är de dyra, runt 600 kronor styck.

Hemsidan Aktiv vardag säljer många praktiska och bra hjälpmedel. De säljer allt från gymbollar och balansdynor till burköppnare.
Eftersom min vänstra arm och hand inte fungerar, använder jag flitigt antiglidplattor och antihalkdukar.

Ett annat oumbärligt verktyg är tablettdelaren. Mina små och hala tabletter är omöjliga att dela om man inte använder en tablettdelare.
Det här är riktigt "enkla och simpla" små redskap, som verkligen underlättar min vardag.
Klicka här för att komma in på Aktiv Vardags hemsida.





Uriform är en butik som säljer handikapphjälpmedel. Den ligger på Södermalm och har hjälpsam personal. De har tyvärr ine alla hjälpmedel hemma, men det går bra att beställa.

Hjälpmedelsinstitutet
Nationellt kunskapscentrum inom området hjälpmedel och tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning.
http://www.hi.se/