torsdag 16 oktober 2008

Artiklar

Jag försöker att uppdatera bloggen med artiklar och nyheter som har någon relation till MS. De kan handla om kosthållning, hälsa, träning och motion, nya lagar och förordningar med mera.

En artikel i Dagens Nyheter skrver om att rökare är en riskgrupp för ms. Läs artikeln här.
En artikel från American Medical Association skriver om kopplingen mellan ms och rökning. Läs här.
Ytterligare en amerikansk artikel om ms och rökning. Läs artikeln här.

Kortisonbehandling
Tilläggsbehandling med kortison kan minska frekvensen av sjukdomsskov hos vissa patienter med multipel skleros, enligt en ny nordisk studie.
Läs mer r.


Kopplingen mellan Fosfor och ms
Läs mer här.

Rökning i tonåren och ms
Den som börjar röka i tonåren har ökad risk att få ms. Risken är nästan tre gånger högre än hos icke-rökare visar en ny studie. Läs mer här

Bra med D-vitamin för ms-patienter
Höga doser av D-vitamin bidrar till färre återfall. Läs mer här.

Avonex

visar goda långtidseffekter mot MS vid tidig insättning. Läs mer här.


Amning kan minska risken för nytt skov hos MS-sjuka kvinnor.
Enligt en ny studie visar att kvinnor med MS bör uppmuntras att amma åtminstone de två första månaderna. Läs artikeln här.


Läkemedel förbättrade rörlighet för ms-patienter

Läkemedlet fampridin visade tecken på att förbättra rörlighet och öka gånghastighet hos patienter med MS i en ny fas 3-studie av preparatet. Syftet med Fampridin är att öka rörligheten hos patienter med MS. I en ny studie, som publiceras i tidskriften Lancet, har forskare vid bland annat University of Rochester i USA undersökt hur preparatet påverkar dessa patienters möjlighet att röra sig snabbare än annars.
Läs artikeln här

Lägre risk för personer med ms att drabbas av cancer
En studie vid Karolinska sjukhuset visar att de med MS hade 10 procent lägre risk att drabbas av cancer än de som inte hade MS. Allra tydligast blev dessa resultat hos kvinnor som grupp.
Läs artikeln här

Stamceller kan hjälpa ms-patienter

Ett amerikanskt forskarlag har lyckats hejda symptomen hos ms-patienter genom att patienternas immunsystem slogs ut med cellgifter. Därefter injicerades blodstamceller från patientens egen benmärg.
Läs artikeln här

Fosfor och MS

I nästan 40 år försökte Harald Bergengren intressera den medicinska forskningen för en fråga som han som veterinär tyckte var rimligt: När husdjuren efter veterinärmedicinska upptäckter fick tillräckligt med fosfater i sin kost försvann flera plågsamma och deformerande sjukdomar. Harald Gergengren ställde sig frågan om något liknande skulle kunna gälla människan. Han menade att det skulle kunna gälla diabetes, MS och reumatism.
Läs artikeln här


D-vitamin kan hjälpa till att förebygga MS

Ett kanadensiskt och brittiskt forskarteam har upptäckt att ett intag av D-vitamin under graviditetet minskar risken för att barnet ska få MS senare i livet.
Läs mer här

Ytterligare en artikel om sambandet mellan D-vitamin och MS. Läs här.

Och en till artikel...

Solen kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av ms
En länk mellan vitamin D och en gen som är känd för att utveckla ms har upptäckts, säger forskare. Läs mer om kopplingen här

Cannabis ger n
ya läkemedel mot MS
Redan sedan tidigare är det känt att cannabis kanske kan lindra symptom och bromsa utvecklingen av MS. Målet är att försöka utveckla ett läkemedel som behåller denna verkan utan att vara psykiskt aktivt.
Forskare vid Complutense University of Madrid (UCM) har undersökt den verkan ämnen i cannabis kan ha på utvecklingen av olika sjukdomar i nervsystemet och däribland MS. Läs mer här.


Stress förvärrar MS
Stress kan göra oss känsligare både för infektioner och autoimmuna sjukdomar, dvs sjukdomar där immunförsvaret angriper den egna kroppen, som MS. Läs mer om forskningen här


Tabletter istället för sprutor!
En tvåårig fas 3 studie visar att cladribinetabletter minskar antal ms-skov kraftigt. Läs mer här

Herpes och MS
Herpesviruset kan ha ett samband med utvecklandet av MS, visar en doktorsavhandling vid Helsingfors universitet. Läs mer här








MS och stamcellsforskning

Lou Brundin heter min läkare på KS. Huvudintresset i hennes forskning kretsar kring nervsystemets egna stamceller - om man genom att få stamceller att bilda nya celler skulle kunna ersätta de nervceller som förstörts genom inflammationen. Läs mer om hennes arbete här.

Stamceller kan stoppa MS
Behandlingen med stamceller har effekt på patienter med en tidig, aggressiv ms som kommer och går i skov. Det är dock enbart ett fåtal människor som har en aggressiv form av ms som kan få nya blodstamceller från sin egen benmärg. Riskerna är för stora. Läs mer här.

Rökning och MS
Rökning ger en tre till fyra gånger ökad risk att drabbas av nervsjukdomen ms. Passiv rökning är en riskfaktor och särskilt kvinnor är utsatta, visar en studie från Umeå universitet. Läs artikeln från Helsingborgs Dagblad





Kungliga Vetenskapsakademien delar ut "Tobiaspriset"
Katarina LeBlanc är professor i klinisk stamcellsforskning vid Karolinska institutet. Hon får priset för sin forskning om hur stamceller från benmärgen kan användas för att dämpa inflammationer. Förhoppningen är att hennes forskning ska kunna hjälpa personer som lider av allvarliga sjukdomar som leukemi och multipel skleros, MS.
Läs mer här

Hur påverkas kroppen av att vi pratar i mobiltelefoner?


En avhandling gjord av Henrietta Nittby visar att korttidsminnet troligtvis försämras av strålningen från mobiler. I artikeln står det även att det är sannolikt att mobiltelefoner skulle kunna orsaka sjukdomar som demens och MS.
Läs mer här





"Sol och fisk gör att du lever längre"
DN 12 aug 2008 sid 12-13

I artikeln står det om behovet av D-vitamin. Det är en stor amerikansk studie, som får bekräftelse av svenska forskare och av Livsmedelsverket.

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Vitamin D bildas i huden när vi vistas i solen och svarar för ungefär 80% av kroppens D-vitamin. Efter solsken är fet fisk som sill, makrill och lax bästa källan till D-vitamin. Dan Mellström, professor i geriatrik, menar att det vi får i oss av kosten under vintern i Sverige räcker inte.

Karin Bojs, journalist på DN, tillägger att det även finns många undersökningar som visar på samband mellan D-vitamin och bland annat hjärt-kärlsjukdom, cancer depression och multipel skleros.
Kvinnor och män behöver 7,5 mikrogram D-vitamin per dag.

Tvingas du vara hemma från arbetet ofta och lider du av en kronisk sjukdom? Då kan du få ersättning av Försäkringskassan. Med högriskskyddet kan du slippa karensdagen. Infördes för att skydda människor som tvingas vara borta från jobbet ofta. Läs mer här

Nya regler för dig med förtidspension
Det finns 430 000 personer som har permanent sjukersättning (förtidspension). Sedan den 1 juli i år har reglerna för denna grupp förändrats. Nu får flertalet av dem studera eller jobba om de vill, utan att rätten till förtidspensionering omprövas. Man får tjäna drygt 3500 kronor per månad under ett år utan att sjukersättningen minskas allt. Läs mer om de nya reglerna i Dagens Nyheter.