söndag 2 november 2008

Ekonomi







- Pensionär
Jag var 28 år gammal när jag blev sjukpensionär. Idag är jag sjukpensionär till 50% och har därmed rätt till alla pensionärsrabatter. Det kan vara allt från inträde till museum, reserabatter, konsertrabatter, SLs månadskort med mera. Håll ögonen öppna! Glöm inte att visa fram ditt pensionärsintyg som du får från Försäkringskassan. Jag har aldrig behövt visa fram mitt kort, men det är alltid säkrast att bära det med sig.

- Söka bidrag från olika stiftelser
Det finns en mängd fonder och stipendier att söka om man har en sjukdom som kan ge handikapp. För att veta vilka stipendier du kan söka kan du kontakta kyrkan eller kommunen. Biblioteket kan också ha särskilda stipendieböcker som du kan leta i. Du kan även leta på internet.

Det smidigaste och effektivaste sättet är att ta kontakt med ett företag som letar upp stipendierna åt dig. Det finns ett antal företag i Sverige som letar fram fonder och stiftelser som är anpassade till individen. Alla förslag som de skickar till dig kommer du tyvärr inte kunna ansöka till, då du inte uppfyller deras kriterier.

Fond & Stiftelse Information AB
saknar hemsida men kan nås via e-post på stiftelseinformation@post.utfors.se eller telefon 0660-128 50 och deras pris är ca 300 kronor.
Gå även in på
www.stiftelser.lst.se (Länsstyrelsen) - Leta upp din kommun!
Stockholm: www.stockholm.rbu.se/start.asp?sida=9037
Göteborg:
Skåne: www.skane.se/templates/Page.aspx?id=192943

När ska man söka?
- Många fonder har vårvintern och våren som ansökningstid medan andra har sensommaren och hösten, men det är inte alltid som man någon speciell ansökningstid utan ibland tar de emot och behandlar ansökningar allt eftersom.

Jag har sökt till många stiftelser och har fått pengar till en cykel, diskmaskin, utlandsresa, en hushållsmaskin med mera.

För att få ytterligare tips om hur man söker stipendier gå in på Hannelores blogg

En kanske banal rekommendation är att alltid ha ett positivt sätt till personer som arbetar på myndigheter. Tänk på att de bara gör sitt jobb och måste ibland neka människor bidrag mm. Jag har en väldigt fin kontakt med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen Rehab, arbetsterapeuten med flera och det är guld värt! De ställer alltid upp, litar på mig och stöttar mig.

Om du inte kan arbeta
Den 1 juli 2008 trädde en ny lag i kraft. Regering och riksdag vill få bort bidragsfusket i samhället och då blir även vi som är sjuka ”på riktigt” drabbade. Här nedan ska jag beskriva de nya reglerna:

Om du blir försämrad eller får ett skov och arbetar, har du två möjligheter

1. Sjuklön/Sj
ukpenning: har alla svenskar med ett läkarintyg rätt att få. Det gäller tyvärr bara i högst 364 dagar och under den perioden kan Försäkringskassan när som helst ändra sig och begära att du måste börja arbeta igen (med ”vad som helst”). Om din arbetsförmåga fortfarande är nedsatt efter 364 dagar kan du ansöka om förlängd sjukpenning.
Huvudregeln är att man kan få förlängd sjukpenning med 75 procent efter ett års sjukskrivning. Men om det finns synnerliga skäl kan Försäkringskassan istället bevilja fortsatt sjukpenning på 80 procent.

2. Sjuk
ersättning: Den tidsbegränsade sjukersättningen upphör. Men du som har tidsbegränsad sjukersättning eller aktivitetsersättning behåller din ersättning för den period som du redan är beviljad. Från 1 juli 2008 kan man enbart få sjukersättning om arbetsförmågan är stadigvarande nedsatt, det vill säga för all överskådlig framtid. Du ka alltså inte längre ha din sjukersättning vilande. Detta var mycket praktiskt för oss som har MS och har återkommande skov. Då fick man ju testa en period om man klarade av att gå upp i arbetstid eller inte. Man kunde relativt enkelt variera att arbeta 25, 50, 75 eller 100 %, utan att Försäkringskassan lade sig i. Du betalar skatt på din sjukersättning

Aktivitets
ersättning: Den som är 19-29 år och har en arbetsförmåga som är nedsatt på grund av sjukdom eller annan nedsättning av den fysiska eller psykiska prestationsförmågan kan få aktivitetsersättning.

Sjukpenninggrundande inkomst, SGI, används för att räkna ut till exempel sjukpenning och föräldrapenning. Din SGI fastställs av Försäkringskassan utifrån din beräknade årliga arbetsinkomst.

-Bostadstillägg
(förväxla ej med bostadsbidrag)

Den som har aktivitets- eller sjukersättning har rätt till bostadstillägg. Hur mycket du kan få beror på hur mycket du betalar för din bostad och hur stora inkomster du har. (Inkomst innebär inkomst av tjänst, näringsverksamhet och kapital samt skattefria inkomster. Har du eller din make en förmögenhet görs också ett förmögenhetstillägg. Inkomsten beräknas före skatt)

Som allra mest kan du få ersättning för 91% av bostadskostnader upp till 4500 kronor i månaden om du är ogift och 2250 kronor om du är gift. Med andra ord är den högsta ersättningen som du kan få är 4095 kronor per månad för dig som är ogift och 2048 kronor per månad för dig som är ogift.

Bor du i bostadsrätt är bostadskostnaden lika med årsavgiften inklusive värme. Tog du lån när du köpte eller reparerade lägenheten räknas 70% av räntekostnaden med i bostadskostnaden om lägenheten lämnades som säkerthet till lånet.

Gå till Försäkringskassan och ta med dig:
1. Köpekontraktet
2. Låneaviseringen där de kan se lånebeloppet och ev räntan
3. Deklarationen sid 1.

Handikappersättning
När man har en sjukdom och/eller har handikapp blir ens merkostnader ofta högre. Du har rätt at ansöka handikappersättning från och med juli månad det år du fyller 19 år. När man har en sjukdom blir det oftare besök hos läkaren, man blir klantigare och fumligare (ex tappar poslin och glas), behöver hjälp från hemtjänsten, man köper kanske färdiglagad mat mer då man inte orkar laga mat i samma utsträckning.

NHR har en lista över vad man kan tänka på när man gör en ansökan till Försäkringskassan.
Ansökan om handikappersättning görs på blanketten Ansökan handikappersättning.
OBS! Trots att det har gått en period innan man gör en ansökan, går det att få pengar retroaktivt i 1 år.
Handikappersättningen är 36, 53 eller 69 procent av prisbasbeloppet beroende på vilket behov du har av hjälp eller hur stora merkostnaderna är. Handikappersättningen är skattefri.
Exempel på vad jag har fått beviljat:
sko- och klädesförslitning, tappar och fumlar med glas och porslin, högkostnadsskyddet på sjukvård, hemtjänst, ökad elförbrukning med mera.


- Tandläkarkostnader

När man har en sjukdom äter man oftast mediciner vilket i sin tur medför att munnen blir torrare och risken för karies ökar.
Be din tandläkare att skriva en remiss. Du kan få möjlighet att träffa en tandhygienist några gånger per år som sköter och förebygger kariesangrepp på dina tänder. Tandläkaren kommer att be dig över en lista på de mediciner du tar samt dosen.

www.stockexchange.com






- Högkostnadsskydd för läkemedel
Högkostnadsskyddet för läkemedel innebär att du inte behöver betala mer än 1800 kronor per år för de flesta mediciner på recept.

- Högkostnadskort för vård
Om du ofta besöker läkare, din sjukgymnast, din arbetsterapeut med mera, kommer du ganska snabbt till summan som berättigar dig till att få ett högkostnadskort. Det gäller landstingets mottagningar samt privata vårdgivare som har avtal med landstinget. Når du summan 900 kronor under ett år från det första besöket, är du berättigad ett högkostnadskort. Högkostnadsskyddet innebär alltså att du inte behöver betala mer än ett visst belopp i patientavgifter under ett år. Högkostnadskortet är giltigt tills den dag då du började stämpla in ditt första besök det föregågna året. Eller med andra ord ”Frikortet gäller tolv månader efter den dag då du gjorde det första besöket.


Tvingas du vara hemma från arbetet ofta och lider du av en kronisk sjukdom? Då kan du få ersättning av Försäkringskassan. Med högriskskyddet kan du slippa karensdagen. Infördes för att skydda människor som tvingas vara borta från jobbet ofta. Läs mer här

Nya regler för dig med förtidspension
Det finns 430 000 personer som har permanent sjukersättning (förtidspension). Sedan den 1 juli i år har reglerna för denna grupp förändrats. Nu får flertalet av dem studera eller jobba om de vill, utan att rätten till förtidspensionering omprövas. Man får tjäna drygt 3500 kronor per månad under ett år utan att sjukersättningen minskas allt. Läs mer om de nya reglerna i Dagens Nyheter.