lördag 22 augusti 2009

På gång/nyheter



World MS Day 2012, eller Internationella ms-dagen:  den 30 maj 2012
- den enda globala informationskampanjen för MS.  Läs mer på NHRs sida här.
Läs även den svenska pressreleasen om dagen här


Hjultorget - mässan där du får tips om de hjälpmedel som marknaden erbjuder. Mässan håller till i Kista den 22-23 maj och är gratis. Gå in och läs mer om mässan här.

Hjärnan på krigsstigen när kroppen blir sjuk
SvD har en artikelserie om hur hjärnan och immunförsvaret samspelar vid en inflammation. Professor Mats Lekander säger att "en del forskare tror att man genom meditation eller akupunktur kan stimulera en del av de här nerverna så att de kan dra ner aktiviteten i ett lite överaktivt immunsystem. Precis som man kan reglera smärta inifrån så skulle man kanske kunna hjälpa kroppen att minska en inflammatorisk reaktion." Läs en av artiklarna

CCSVI och ms
En hypotes, som kallas Chronic Cerebro-Spinal Venous Insufficiency (CCSVI) har varit omdiskuterat både bland läkare och patienter. Flera ms-patienter har haft stora förhoppningar om en förbättring efter ett operativt ingrepp. Några av mina ms-kompisar har åkt till Polen för att göra detta operativa ingrepp. Jag är dock osäker på resultatet.

Kort information om CCSVI: Dr Zamboni från Italien har i publikationer och föredrag hävdat att förträngningar i avflödet av det venösa blodet från hjärnan och ryggmärgen bidrar till skadorna i nervsystemet vid ms och att ett ingrepp för att återställa ett normalt avflöde leder till förbättring.

Läs mer på svenska CCSVIs hemsida här

Information från Wikipedia

Färdtjänst till och från Arlanda
Om man har varit utomlands eller rest med flyg från Arlanda går det inte längre att ta färdtjänsten dit eller hem, om man inte kan tänka sig att betala för halva taxikostnaden. De rekommenderar att från Arlanda ta Arlanda express till T-Centralen och att därefter ta en färdtjänst till den slutgiltiga destinationen. Innan du går på Arlanda express ring till Färdtjänsten och berätta att du ska göra en sådan resa, då registrerar färdtjänsten denna resa som enbart en resa (Arlanda express och färdtjänstresan) istället för två separata.

Att vaccinera sig mot gula febern inför en utlandsresa kan vara riskabelt om man har ms. Läs här


Det finns ett samband mellan MS och celiaki (glutenintolerans)
Läs artikeln här

Nya rön: styrketräning bra för ms-patienter
Ny dansk forskning visar att styrketräning hjälper ms-patienter. Under nästan 100 år har MS-drabbade blivit rådda att inte träna fysiskt, eftersom det ansågs kunna förvärra sjukdomen. Läs mer här.

Forskare som har detaljstuderat tvillingars gener ger stöd åt att det troligen är någon miljöfaktor som ligger bakom MS.
Läs artikeln från DN

MS-sjuka har minskad cancerrisk än normalbefolkningen. Läs mer här.

Ett kombinerat färdtjänst- och SL Accesskort
Under november månad 2009 byttes alla färdtjänstkort ut.
Den största fördelen för oss som resenärer är när vi åker med SL. Vi kan numera passera de automatiska spärrarna i tunnelbanan genom att lägga kortet på kortläsaren. Om vi har en ledsagare/medresenär behöver vi dock gå igenom den manuella spärren för att visa upp kortet. Både resenär och och ledsagare åker fortfarande med SL utan avgift.

Om kortet råkar försvinna eller tappar kortet ska han/hon kontakta färdtjänstens kundservice på telefon 08-720 80 80 för att få sitt kort spärrat. Nytt kort beställs och skickas ut inom några dagar.

Ett tiotal personer med ms i Sverige har genomgått en stamcellstransplantation.
Programmet "vetenskapslandet" i Kunskapskanalen hade ett inslag om ms den 4 november 2009. Det handlade om möjligheten för ms-patienter som har en aggressiv typ av ms att genomgå en stamcellstransplantation. Titta på programmet här.

I det senaste numret av Tidningen Illustrerad vetenskap finns det en 4 sidor lång artikel om ms och stamcellstransplantation.

Du kan även läsa om Ida Berner, den första personen med ms som genomgick en stamcellstransplantation i Sverigehär.
eller titta på ett inslag på TV4 där Ida Berner och hennes läkare Jan Fagius blir intervjuade. Titta på programmet här.

BOSSE(råd, stöd och kunskapscenter)
har under hösten 2012 ett antal kurser, som är gratis. BOSSE ligger på Döbelnsgatan 59 i Stockholm.