tisdag 22 juli 2008

Kost och vitaminer



KOST OCH VITAMINER

Fettlösliga vitaminer:

Vitamin A

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K


Vattenlösliga vitaminer:

Vitamin C

Vitamin B1, tiamin

Vitamin B2, riboflavin

Vitamin B6

Biotin

Vitamin B12

Folat

Niacin

Pantotensyra



Vitamin A

hittar du främst i mjölkprodukter, lever, ägg, kött och grönsaker,
som innehåller karoten.
Vitamin A skyddar mot infektioner och behövs
för att synen ska fungera, även i mörker.
Det är lättare att tillgodogöra sig A-vitamin
i grönsaker som kokats, gärna ihop
med lite fett.





www.freefotos.com


Vitamin D Vitamin D behövs för skelettet och tänderna. På senare tid har det forskats mycket om D-vitamin och man tror att vitaminet har fler viktiga uppgifter som vi ännu inte riktigt känner till. Den bästa källan till D-vitamin är solen. D-vitamin finns främst i fet fisk, ägg, mejeriprodukter och berikade matfetter. Mörkhyade personer har större risk att utveckla brist, eftersom de har svårare än ljusa att bilda D-vitamin.
Läs en artikel om D-vitamin och MS här.
Forskare vid Harvard School of Public Health tror att det kan finnas en koppling mellan MS, övervikt och D-vitamin. Läs artikeln här.

Vitamin E E-vitamin försvarar kroppen mot fria radikaler och ser till att de röda blodkropparna håller sig stabila.
Du hittar E-vitamin i olja, nötter, mandel, kött, fisk, skaldjur, ägg och grönkål.

Vitamin K K-vitamin behövs för att blodet ska kunna koagulera. K-vitamin bildas av bakterier i tarmen, så det är inget vi behöver tänka på egentligen.

Vitamin C
C-vitamin behövs för bindväven som stärker blodkärl, hud, tänder och skelett. Dessutom skyddar C-vitamin mot infektioner och hjälper kroppen att ta upp järn i maten. C-vitamin finns framförallt i frukt och grönsaker. C-vitaminbrist är ovanligt.





Tiamin (Vitamin B1) Tiamin behövs för att du ska kunna tillgodogöra dig kolhydrater och för att musklerna och nerverna ska fungera normalt. Tiamin finns i kött, spannmål, ärter och bönor.

Riboflavin (Vitamin B2)
Riboflavin behövs för nedbrytningen av fett, protein och kolhydrater. Riboflavin finns bland annat i mjölk, ost och kött. Brist kan ge sprickor i mungiporna och irriterade ögon.

Vitamin B6 (Pyridoxin)
Pyridoxin behövs för omsättningen av protein och för att nerverna ska fungera normalt. Pyridoxin finns i kött, fisk och fullkornsprodukter.

Biotin
Biotin behövs för att kroppen ska kunna bilda nya celler. Biotin finns i nästan all mat och bildas i tarmen.

Vitamin B12 (Kobalamin)
Vitamin B12 behövs för att nerverna ska fungera normalt och för bildningen av röda blodkroppar. Vitamin B12 finns bara i mat från djurriket, som i kött, fisk, ägg och mjölk. En variant av vitamin B12 finns i alger, men det är osäkert om kroppen kan tillgodogöra sig den formen av vitamin B12.

Folsyra
Folsyra behövs för cellbildningen. Det är extra viktigt för fostret, där cellbildningen förstås är enorm. Man har sett att ett bra intag av folsyra minskar risken för ryggmärgsbråck. Folsyra finns i fullkornsprodukter, baljväxter, gröna grönsaker, frukt, mjölkprodukter och lever.

Niacin
Niacin behövs för att kroppens enzymsystem ska fungera normalt. Niacin finns i kött, ägg, ärter och bönor.

Pantotensyra
Pantotensyra behövs för att den mat vi äter ska kunna omsättas till energi. Pantotensyra finns i princip all mat.

MIN DIET
Jag har fått kontakt med en mycket hjälpsam och trevlig specialistläkare. Han har gett mig en (lång) lista över vitaminer och mineraler som jag bör ta dagligen. Enligt honom är det bästa märket Solgar, som man kan hitta i hälsokostbutiker. Samme läkare har rekommenderat mig att fråga honom så fort något händer eller förändras. Man bör nämligen bara ta tillskott om man har kunskaper och har bra kännedom om sin kropps brister och behov. Annars kan vitaminer och mineraler "ta ut" varandra. Du kan be din läkare om att få göra ett blodtest för att kolla dina nivåer.

Enligt samme läkare bör jag följa den pateolitiska kosten, även kallad "stenålderskost". Den innebär att man helst bör äta råa eller kokta råvaror, undvika mjölk- och mjölprodukter samt socker. Istället ska man äta ägg, mycket fisk och "vräka i sig" de bra fetterna, som olivolja. Man ska även undvika att steka och laga mat i ugnen. Mikrovågsugnar ska man helst undvika. Anledningen är att den starka strålningen "bränner" sönder alla nyttiga vitaminer och mineraler som finns i maten. Det här gäller även när man värmer eller lagar mat i ugnen, men den vanliga traditionella ugnen har betydligt lägre effekt och "bränner" därmed inte vitaminerna och mineralerna lika effektivt som mikrovågsugnen. Jag följer dock inte kosten fanatiskt, utan följer den när det är möjligt. Jag är dessutom svag för kakor och choklad... Men jag gör mitt bästa och det är det viktigaste tycker jag.

Omega 3 och fisk:

Min läkarkontakt (se ovan) har rådgivit mig att äta mycket fisk och även att äta Omega-3 kosttillskott varje dag. ω-3 fettsyror har antiinlammatoriska egenskaper och skulle kunna vara användbara i omhändertagande av inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar.

Fet fisk som lax, makrill, sardin, strömming och sill samt öring är de nyttigaste fiskarterna som innehåller exrta mycket Omega-3.

www.freefoto.com


Olivolja
: är en mycket god och nyttig olja. Det är en nyttig olja med rätt fettsyror, rik på E-vitamin, antioxidanter och som tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Det nyttiga enkelomättade fettet finns i mängder från ca 60% - 85%. En stor del av hjärnan består av fett och den behöver fett för att kunna fungera på ett bra sätt. "



www.stockexchange.com




Fakta om olja
Förvaras oljan för varmt härsknar den, vilket är förödande för smaken. Syrahalten påverkar inte smaken, men låg syrahalt är förmånligt för hållbarheten. Oljan får inte heller förvaras alltför kallt, ty då grumlas den, fettet kristalliserar. Grumlingen försvinner dock om temperaturen höjs, och smaken ändras inte nämnvärt av kylan. Idealisk förvaringstemperatur är 14 °C till 16 °C; Smaken bevaras bäst vid mörk förvaring. I obruten förpackning är hållbarheten för de flesta oljor omkring 2 år, men vissa sorter kan hålla sig längre. Förekommer som gröna, då de skördats tidigt på säsongen, grönbruna vid skörd i mitten på säsongen och mörkvioletta, nästan svarta, då de skördats sent på säsongen.

- Alkohol



Att dricka alkohol i måttliga mängder är inte farligt för dig som har ms. För min del mildras min spasticitet efter att ha druckit ett par glas vin.


www.sxc.hu
.


Inga kommentarer: