torsdag 11 december 2008

Arbete/studier

Sjukersättning och vilande ersättning
Om du fick din sjukersättning beviljad före den första juli 2008, har du rätt att arbeta eller studera och fortfarande ha rätt till ersättning av Försäkringskassan, sk vilande ersättning. Det finns heller inte någon tidsbegränsning. Du kan arbeta och samtidigt få sjukersättning fram till 65 års ålder.
(Den tidsbegränsade sjukersättningen upphörde som ersättningsform från den 1 juli 2008. Om man redan har tidsbegränsad sjukersättning behåller man sin ersättning resten av den period som beslutet gäller.)

Beroende på hur mycket din arbetsförmåga är nedsatt kan du få hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels sjukersättning.

Sjukersättning kan vara inkomstrelaterad eller i form av garantiersättning.

Vid beräkningen av antagandeinkomsten utgår de från din bruttoårsinkomst. Garantiersättning får du om du har haft låga inkomster eller inga inkomster alls. Du får dock inte räkna med hur höga inkomster som helst. Om du har inkomster över
318 000 räknas inte de med.

År 2010 kan du maximalt få 101 760 kronor.

Inkomsten för fribelopp är upp till 178.080 kr/år (om du får 50% sjukersättning). Dvs om jag tjänar mer än 178.080 kr halvtid så kommer min sjukersättning att minska annars kommer jag att ha den högsta ersättningen.

- Lönebidrag
Du som har en funktionsnedsättning som kan betraktas som ett arbetshandikapp, kan få lönebidrag. Det kan underlätta och ge större chans till att få eller behålla en anställning.

En arbetsgivare som vill anställa dig kan efter samråd med arbetsförmedlingen ha rätt till lönebidrag. Det är ett bidrag som ges till arbetsgivaren.

Lönebidragets storlek bestäms med hänsyn till din arbetsförmåga och graden av din funktionsnedsättning. Om din lön är högre än 16 700 kronor (Januari 2007) per månad (heltid) får inte den överstigande delen ligga till grund för bidraget.

Lönebidrag får som regel lämnas i högst fyra år, men perioden kan förlängas efter särskild prövning.

Kritik: Det är svårt att påverka och höja sin lön om man har lönebidrag. Arbetsförmedlingen strävar efter att lönebidraget ska minska successivt. Om parterna är överens ska arbetsgivaren betala ut mer pengar i lön till arbetstagaren, även om denne inte märker någon skillnad alls i sin plånbok. Det enda sättet att öka sin lön på är att byta arbetsplats.


Arbetsförmedlingen Rehab
Arbetsförmedlingen rehab kan hjälpa och stötta dig att få ett arbete. Tyvärr kan de inte hjälpa personer som har en högre utbildning. De menar att det är bättre för den personen om han/hon kämpar och försöker hitta ett arbete själv.

- Hjälpmedel på företaget/studieplatsen
Foto:www.fotoakuten.se

Om du har funktionsnedsättning och har en anställning (vikariat/fast eller projektanställning) och på grund av funktionsnedsättningen har svårigheter att klara av arbetet, har du rätt att få bidrag till arbetshjälpmedel. Jag har exempelvis fått en skön och ergonomisk stol, ett höj- och sänkbart bord, en dokumenthållare, en aktvagn samt en elektrisk hålslagare. Ta kontakt med Försäkringskassan.

Arbetshjälpmedel
Om du har svårtígheter att klara av vissa arbetsmoment eller behöver arbetsplatsanpassningar som underlättar dig att utföra ditt arbete, kan du få hjälp av Försäkringskassan. En arbetsterapeut kopplas in och hjälper dig att hitta rätt produkter/hjälpmedel. I vissa fall kan de även tillverka ett hjälpmedel som är individanpassat. Arbetsterapeuten kommer till din arbetsplats och ni två går igenom vilka problem som finns och vad som kan förbättras. Därefter bokar din arbetsterapeut en tid på en/de butiker som säljer dessa produkter (arbetsterapeuterna vet givetvis vilka butiker som säljer ergonomiska och handikappanpassade möbler och produkter) och bokar en tid med en försäljare. På den avtalade träffen väljer du, din arbetsterapeut och försäljaren ut produkter som skulle underlätta din arbetsvardag.
Ansökan görs på blanketten Ansökan om bidrag till arbetshjälpmedel. Observera att ansökan ska lämnas före inköpet eller ombyggnaden.
För att få en idé vad det finns för några hjälpmedel för arbetslivet, kan ni gå in och kolla på sajten >> Hjälpmedel i arbetet (www.hi.se) Där finns även en smart sökmotor, där du kan söka ganska så specifikt.



- Berätta/håll en liten föreläsning för dina arbetskamrater.
När jag börjar på en ny arbetsplats, brukar jag hålla en liten föreläsning om MS och hur sjukdomen påverkar mig. Det brukar vara mycket uppskattat. Jag berättar även att det är helt ok att ställa frågor om min sjukdom och fråga om jag behöver hjälp med något. Därmed känner mina arbetskamrater trygga och de vet att jag inte tar illa upp (tvärtom).

- Studera en kurs i något ämne som gör dig mer eftertraktad på arbetsmarknaden. Det kan vara en datakurs eller dylikt.
Kommunerna brukar förmedlar vuxenutbildningar. Tänk på att du måste formulera dig väl och skriva en anledning till varför den utbildningen skulle göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Foto: www.fotoakuten.se

Inga kommentarer: